I dag kan vi åter igen läsa i Nerikes Allehanda om en våldtäkt i Örebro. Den här gången nästan mitt i Örebro city. I Oscarsparken var en ung kvinna ute och rastade sin hund när en man överföll och våldtog henne. Som alltid en planerad handling från en man som föraktar kvinnor. 

Det är flera frågor som dyker upp i mitt huvud och jag börjar bli allt mer oroad över varför så många våldtäktsförsöka och genomförda våldtäkter pågår här i Örebro. En annan fråga är den som vi ständigt får när vi pratar om mäns våld mot kvinnor. Vad mer kan vi göra än "bara" prata om hur vi ska förebygga. Att ändra på mäns värderingar tar ju så många år. Det är nu vi behöver göra något.

En annan fundering hittade jag hos en kvinnlig vän på facebook. Hon funderar på hur många som egentligen avstår från att vistas i bl.a. våra parker av rädsla för dessa män. Det handlar i allra högsta grad om om inskränkning i den personliga friheten, skriver hon. Jag tänker lika, med tillägget att det dessutom drabbar de män som finns ute på kvällarna. Vi behöver stanna, eller ta andra vägar, då vi ser en kvinna komma. För att hon inte ska tro att jag är den som tänker anfalla henne. Massor med sådant dyker upp i tankarna. 

Nu vet jag att UNIFEM den 7 december kl 18.30 tänker arrangera en trygghetsvandring i Stadsparken med start i Wadköping vid teaterladan. Polisen och Brottsförebyggande rådet deltar. Du som bor i Örebro kan väl också försöka att vara med.