Jag läste boken "Mig äger ingen" när jag just slutat på Regeringskansliet. Jag läste den mest med känslan av att vara just en person som inte vill låta mig ägas. Visst tänkte jag lite på att det just en pappa hon skrev om, den fantastiska skribenten Åsa Lindeborg.

Inte långt därefter kom Hanna Hellqvist med sin bok om sin pappa, som kanske också handlade om att ta makt över pappan, och sedan har det kommit massor med böcker av kvinnor och män om sina pappor. Ja, det har skrivits sådana under lång tid, men jag har inte reflekterat så som jag gör nu. Nu när jag just läst dagens debatt på Expressen, där Calle Schulman skriver så bra om varför så många hyllar sina pappor.

Flera gånger har jag tänkt, men ännu inte skridit till handling, att jag vill skriva en bok om min mamma. Boken ska heta "Jag lyssnade på min mamma". Just för att det var när jag skulle skriva min första A-uppsats i kvinnovetenskap som jag upptäckte att min mamma faktiskt varit grunden till att jag är där jag är idag. Och hur många skriver böcker om att mamma är den stora förebilden?

För visst är det så att när kvinnor som gör karriär i det privata näringslivet och får frågan om förebilder, så kommer ofta svaret: Pappa. Likaså är detta svaret när män får samma fråga - vilket i och för sig är mindra vanligt.

Idrotssrörelsen skapades en gång i tiden av han som brukar benämnas som idrottens fader: Victor Balck. Jag undrar om det inte var han som låg bakom scoutrörelsen också? Och utgångsläget var att män, som då var på väg in i industrin, inte längre skulle vara nära sina söner och ge dem den rätta fostran. Kvinnor skulle bli dem som kom att vara närmast barnen - vilket innebar att risken fanns att pojkarna inte skulle få den rätta manliga fostran.
Bygger inte Brobyggarna , som finns på Fryshuset, på samma idé?

Nej. nu är det nog snart dags att jag skriver den där boken: Jag lyssnade på min mamma!