Det finns många som har frågat mig om varför jag valt att lämna partipolitiken. Det finns dem som tycker det är bra att jag gjort det och det finns dem som ifrågasätter om detta ska vara nödvändigt, ”bara” för att jag är ordförande för en partipolitiskt obunden organisation. Så här i början av år 2012 kan det vara bra att jag förklarar det för er som undrar.

För mig är det viktigt att arbeta med jämställdhets- och genusfrågor, med fokus på att problematisera maskulinitet. Maskulinitet, eller mannen som den strukturella normen i samhället, är viktigt att fundera över när vi ska uppnå jämlikhet, frihet, rättvisa och solidaritet.

Jag vill fokusera på de frågor som driver mig och som gör att jag också är ordförande för Män för Jämställdhet. Som partipolitiskt obunden känner jag att mitt fokus på dessa frågor leder längre, än om jag är med i ett parti. Alla politiska partier kombinerar jämställdhets- och genusfrågorna med sina olika ideologiska värderingar. Jag vill med min kunskap och med vår organisations idéplattform kunna vara en pådrivare på alla politiska partier. Liksom jag vill bjuda in mig och Män för Jämställdhet till andra organisationer i vårt samhälle. Privata och kooperativa såväl som offentliga sådana.

I vårt land arbetar alla politiska partier på olika sätt med jämställdhetsfrågor, precis som det finns mängder med organisationer och individer som gör detsamma. De kunskaper jag har om genus, maskulinitet och jämställdhet kommer från praktik och forskning och jag hoppas nu få en mer trovärdig position, då jag inte är "bunden" till ett politiskt parti. Jag vet inte varför, men verkligheten fungerar tyvärr så.

Med det vill jag också säga att jag därmed slutar värdera om det är rätt eller fel om de politiska partierna är pragmatiska eller inte. Om de arbetar med jämställdhetsfrågor för att få väljare, eller om det gör det för att frågan ska flyttas framåt blir något jag kan kritisera på ett mer trovärdigt sätt, utan att bli beskylld för att vara ”sosse”.

Jag fortsätter med andra ord att göra allt vad jag kan för att så många som möjligt ska ta till sig de kunskaper som finns om hur vi ska uppnå ett jämställt samhälle. I år ska jag också försöka att bli en bättre skribent här på bloggen, skriva artiklar som jag ska försöka få publicerade lite här och där. Och kanske finns jag också och föreläser eller håller utbildning någon stans nära dig.

Gott 2012 på er alla som läser min blogg!