"Mycket tyder på att Emmabodafestivalen har blivit en drogliberal mötesplats, där just drogerna har en framskjuten position." Av den anledningen ska inte denna musikfestival få tillstånd att genomföras framöver. 
Kanske har den biträdande regionpolischefen rätt när han menar att några langare på en musikfestival drar ungdomar in i drogträsket. Detta för att de vistas inom samma område och lyssnar på likartad musik. 
Drogliberaler är ett hot mot vårt samhälle. Eller hur?

Låt oss tänka in en annan scen, med utgångspunkt i ovanstående:

Polisen har uppmärksammat att Operakällaren i Stockholm har blivit mötesplats för personer med låg skattemoral, så kallade skatteliberaler. Nu tänker de därför att tillståndet att bedriva verksamhet ska återkallas. Låg skattemoral och spritförsäljning går inte ihop enligt lagen.

Efter att en hög tjänsteperson inom ekopolisen fått tips om hemliga klubbar för rikemän, genom att läsa tidningen Veckans affärer  har spaning genomförts på dessa restauranger. En artikel som visade på klubbar som enbart släpper in miljardärer, riskkapitalister och entreprenörer. Dessa klubbar skulle bland annat finnas på Operakällaren.

Tänk dig in i scenariot när rika män träffas i dessa slutna rum. Vad kan de då byta tankar, idéer och planer för, om inte olika former av skatteplanering? Nu har ju också regeringen gett Skatteverket i uppdrag att granska transaktioner som finns på EU:s svarta lista över världens skatteparadis. Kanske är ekobrottspolisen nyfikna på vilka som finns med i dessa klubbar. Inte minst efter paradisläckan har vi ju fått klart för oss att det finns en hel del skatteliberala ekonomijurister som letar hål i skattelagstiftningen. Entreprenörer som prövar gränsen mellan det lagliga och det olagliga. Skatteliberala krafter som ser till att minst 40 miljarder kronor undanhålls via skatteparadis varje år. Pengar som exempelvis skulle räcka till minst 100 000 undersköterskor eller skolgång för 400 000 barn. Är inte dessa skatteflyktingar ett hot mot vårt samhälle?

För om om vi ska följa mottot att alla är lika inför lagen, kanske också Fru Justitias vågskål ska svinga in i de sammanhang där skatteliberaler har sina möten. Det är väl inte en helt främmande tanke att det på klubbar för rika personer finns rådplägning om vad att göra av sina förmögenheter, utan att dela med sig till vår gemensamma välfärd. När dessa klubbar dessutom finns i miljöer där unga nyrika och wannaberika florerar. För som polischefen uttryckte det på sin presskonferens blir inte alla som får kontakt med droger missbrukare vid första tillfället.

Så då blir väl inte alla som finns i skattedemoralisende sammanhang skattesmitare. Men risken finns!

(Ovanstående artikel är inspirerad av Fredrik Strages krönika den 18 oktober i Dagens Nyheter. Den är skriven som en övning i att skriva krönika, vilket är en del av den utbildning jag går i journalistik och opinionsbildning.)

Kommentera

Publiceras ej