Sedan början av september deltar jag i en folkhögskolekurs i journalistik och opinionsbildning. 50 % distansutbildning. Den första tiden har handlat om att skapa kortare notiser av längre nyhetsartiklar. Det har också handlat om det där som vi ofta brukar skälla på journalister om. Att vara så neutral som möjligt i sitt skrivande. Pressetik helt enkelt. Men också att inse att inte någon journalist kan vara fullständigt objektiv. Jag väljer ju vad som ska skrivas i notisen/artikeln.

Just det där blev väldigt tydligt när en notis på 300 tecken inklusive blanksteg, skulle skrivas utifrån en artikel som kanske låg på cirka 1500 tecken. (fram till nu är denna artikel 611 tecken med blanksteg). Det var många val jag tvingades att göra för att få en neutral text.

I mitt lärande har jag nu bestämt mig för att sätta mer fart på mitt bloggande. Den här bloggen kommer visserligen att innehålla funderingar, så som tidigare. Men från nu lägger jag också upp en flik jag kommer att kalla för ”Allmänt”. Här kommer jag prova de artiklar som jag skriver under utbildningen. Jag har också en liten ambition att försöka få till artiklar i olika former när jag väl är klar med utbildningen, vilket innebär i juni 2019.

Min första egna artikel handlar om den utbildning jag just skrev om att jag deltar i. :-)
(Se nästa inlägg!)

Kommentera

Publiceras ej